WIJ DAGEN ORGANISATIES UIT OM OPNIEUW TE BEGINNEN

Juist voor organisaties die wel willen veranderen, maar niet weten hoe, is er Over/Nieuw. Wij helpen je om opnieuw te beginnen. Samen met jou helpen we je uitdagingen, projecten en doelen tot een succes te maken.

Zelfsturende teams en holacracy

Over/Nieuw runnen we samen. Zonder secretaresses of managers. Alles wat er nodig is om een bedrijf draaiend te houden doen we met elkaar. Van het onderhouden van het kantoor, tot acquisitie, het organiseren van evenementen en ons eigen opleidingsprogramma. Van maandag tot en met donderdag werken wij aan projecten voor onze opdrachtgevers. En op vrijdag bouwen we gezamenlijk aan Over/Nieuw.

Om het bedrijf zo slim en efficiënt te organiseren hebben we onze werkzaamheden verdeeld in cirkels en rollen. Ons organigram ziet er waarschijnlijk anders uit dan je gewend bent. Dat komt omdat we geen managers of managementlagen hebben. Wij werken met zelfsturende teams. Deze zijn verdeeld in cirkels met daarin rollen die door iedereen binnen Over/Nieuw vervuld kunnen worden.

Cirkels & Rollen

Een cirkel bestaat uit meerdere rollen die samen een gemeenschappelijke doel hebben. Onder een rol vallen verschillende verantwoordelijkheden die aangeven wat je van iemand kan verwachten die de rol vervult. Op die manier is het heel duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in de organisatie.

De Over/Nieuwers zijn ondernemers van hun eigen rollen. Dat betekent dat ze zelf naar eigen inzicht hun rol(len) vervullen. Iedereen binnen Over/Nieuw kan elke rol vervullen. Natuurlijk zijn er ook werkzaamheden die altijd terug keren en vast zijn. Deze werkzaamheden zijn verdeeld over verschillende rollen. Iedere Over/Nieuwer heeft een rol.

Innovatiesnelheid & Schaalbaarheid

Behalve dat iedereen er gelukkiger van wordt, zorgt zelfsturing ook voor een hogere innovatiesnelheid. Zelfsturende teams leiden tot betere en snellere beslissingen, omdat iedereen vanuit zijn of haar eigen rolverantwoordelijkheid zelf beslissingen mag maken. Op die manier vindt innovatie continu decentraal binnen de hele organisatie plaats en wordt het een gewoonte. Innovatie is dan niet een slogan die ergens aan de muur hangt, maar een verantwoordelijkheid die onlosmakelijk met je rol verbonden is.

Door je organisatie in cirkels en rollen te structureren die steeds kunnen worden aangepast, kan je snel groeien. De ‘groeiproblemen’ die in standaard hiërarchische organisaties ontstaan, worden in Holacracy op teamniveau opgelost. Bij groei kunnen nieuwe verantwoordelijkheden makkelijk in nieuwe rollen worden onderverdeeld of kunnen er zelfs nieuwe cirkels aangemaakt worden.

 

Het laatste nieuws in je inbox?