Teamgevoel, bedrijfsstructuur & splitsingsplan

 

Hoe is de stage op jouw pad gekomen?

Voor de invulling van de keuzeruimte in mijn derde jaar van de Bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam was ik op zoek naar een stage. De keuzeruimte die een half jaar in beslag ging nemen kon ik opvullen met een literatuurstudie, place-making project of stage. De keuze was snel gemaakt. Wie kiest er vrijwillig voor een literatuurstudie als je ook de praktijk kunt leren kennen 😉 ?  

 

In mijn zoektocht naar een stage zag ik de vacature van Over/Nieuw voorbijkomen. Hoewel ik de kans klein schatte, heb ik direct gesolliciteerd en dit is goed uitgepakt. Ik mocht vanaf september 2020 een half jaar stage gaan lopen bij Over/Nieuw!  

Waarom leek stage lopen bij Over/Nieuw je interessant?

De bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen is een vrij brede studie. Mede hierdoor was ik benieuwd naar waar ik na mijn studie kon gaan werken. Daarbij vind ik het interessant hoe bedrijven in elkaar steken, hoe ze opgebouwd worden en hoe een bedrijf groeit. Over/Nieuw is voor deze interesse een unieke leerplek. Binnen de stage staat de bedrijfsstructuur op één. De manier hoe het Over/Nieuw team met elkaar werkt is nieuw voor mij. Met een platte organisatiestructuur, een relatief klein team dat alle taken van de bedrijfsvoering met elkaar oppakt en de mix tussen intern en externe opdrachten. Bij Over/Nieuw valt veel te leren! 

Waar houd je je mee bezig tijdens de stage?

Ik houd mij voornamelijk bezig met interne zaken. In het begin vond ik dat jammer, alle externe projecten leken mij ook interessant. Gelukkig ben ik alsnog betrokken geweest bij het ‘Afval op school’-project bij de Gemeente Amsterdam. Daarbij heb ik collega Michelle geholpen met het faciliteren van de digitale GGZ-bijeenkomst die Michelle samen met de CCE organiseerde.  

Binnen de stage hield ik mij verder bezig met twee grote opdrachten: ‘impact meten’ en ons ‘splitsingsplan’. 

 

Impact meten 

De impact-missie van Over/Nieuw is om binnen 10 jaar het leven van 1 miljoen mensen in Nederland te hebben verbeterd met onze projecten. Mijn opdracht was om te achterhalen hoe het abstracte concept ‘impact’ te vertalen is naar de dagelijkse bedrijfsvoering van Over/Nieuw. Dus, van impact een praktisch onderdeel maken om het tastbaar te laten zijn.  

 

Deze opdracht vormde een flinke uitdaging. Het vergt veel uitzoekwerk, brainstormen en rekening houden met verschillende manieren van interpretatie. Vooraf dacht ik, ‘aangezien meer bedrijven zich met impact bezighouden zal er vast een ‘kant-en-klare’ manier zijn’. Dit bleek niet zo te zijn. Bovendien vat iedereen ‘impact’ anders op. Zowel binnen als buiten Over/Nieuw. De opdracht bleek een mooie brug tussen studeren (theorie) en een stage (praktijk).  

Splisingsplan  

Over/Nieuw is gebaseerd op zelforganisatie. Via een holacratisch systeem werken alle collega’s in een zelfsturende team met vijf verschillende cirkels aan de groei van het bedrijf. Inmiddels kent Over/Nieuw 15 collega’s. Dit is eigenlijk een maximaal aantal voor een  goedwerkend, zelfsturend team. Daarom bestaat het plan om in twee zelfsturende teams over te gaan. Met de vragen ‘waarom, wanneer én ‘hoe?!’ mocht ik mij bezighouden.  

De opdracht hielp mij om de huidige structuur van Over/Nieuw direct goed in mij op te nemen. De organisatiestructuur zoals die nu is, moest ik natuurlijk eerst tot in de puntjes kennen voordat ik kon nadenken over een nieuwe structuur. De energie rond deze opdracht was gaaf! Alle collega’s waren bij elke nieuwe ontwikkeling erg nieuwsgierig. Helaas is mijn stage al afgerond op het moment dat de daadwerkelijke splitsing gaat plaatsvinden. Des te leuker gaat deze ontwikkeling zijn voor mijn opvolg(st)er 

 

Wat neem je mee uit je stage & wat ga je hierna doen?

Mijn interesse in bedrijfsstructuren is alleen nog maar meer gegroeid! Dat neem ik mede mee uit mijn stage. Ik vond het fijn om in een relatief klein bedrijf van vijftien werknemers aan de slag te gaan. Iedereen stond open voor vragen en contact. Dat je bij Over/Nieuw als stagiaire als enige van het team hoofdzakelijk met interne zaken bezig bent, maakt dat je veel effect ziet van wat je doet en wat je bijdraagt.  

 

Aan het begin van de stage, en nog tijdens het solliciteren, kreeg ik de vraag hoe ik het zou vinden om in het diepe gegooid te worden en om eigen opdrachten te creëren. Eerlijk, dat vond ik in het begin erg spannend! Het voelde echt als een verantwoordelijkheid. Uiteindelijk heb ik het als heel positief ervaren hoezeer je in een teamverband geholpen wordt en hoe enthousiast ik werd ontvangen. Het geeft me zelfvertrouwen die ik in de rest van mijn loopbaan met mij meeneem.   

 

Na mijn stage begin ik met een minor ‘Psychology work and Organisational psychology. Een mooi vervolg van mijn stage! Ik heb nog genoeg ruimte om uit te zoeken in welke baan ik na mijn studie beland. Wel hoop ik in een vaste baan net zoveel afwisseling te ervaren als bij Over/Nieuw.  

Het laatste nieuws in je inbox?