Implementatie Wet zorg en dwang
Zonnehuisgroep Amstelland
Per 1 januari 2020 is landelijk de Wet zorg en dwang (Wzd) ingevoerd, als opvolger van de BOPZ. De nieuwe wet beschermt mensen met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie of een verstandelijke beperking tegen onnodige onvrijwillige zorg, fysieke vrijheidsbeperking en gedrag beïnvloedende medicijnen. Het uitgangspunt van deze wet is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving. Wanneer er onvrijwillige zorg moet worden toegepast, moet ervoor gewaakt worden dat dit zorgvuldig gebeurt en volgens een stappenplan.
Door deze wet verandert er veel in de organisatie van onvrijwillige zorg bij cliënten met dementie. Deze veranderingen vragen om een specifieke uitwerking en invoering van de Wzd bij Zonnehuisgroep Amstelland.
Aanpak
Over/Nieuwer Selinde is projectleider van de implementatie van de Wet zorg en dwang binnen Zonnehuisgroep Amstelland (ZHGA). In samenwerking met ZHGA is er een implementatieplan ontwikkeld om stapsgewijs in 2020 deze wet te kunnen implementeren. Belangrijk onderdelen van deze implementatie zijn onder andere het herschrijven van alle beleidsdocumenten, het herschrijven van taakfunctie omschrijvingen en het omscholen van het personeel zodat deze beschikt over de juiste kennis rondom de nieuwe wet. Daarnaast zal er worden gemonitord wat de impact van de wet is op de registratielast van het zorgpersoneel. Het doel is om deze impact zo klein mogelijk te houden.