OVER/NIEUWS

GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN?

 

In Nederland groeien 1 op de 9 kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Dat zijn ongeveer 378.000 kinderen. Zij hebben geen toegang tot zaken die voor anderen heel normaal zijn, zoals een fiets, wiskundebijles of het vieren van je verjaardag. Dit heeft invloed op de kinderen. Ze hebben vaker te maken met uitsluiting. Ook maken ze zich zorgen of er wel geld is voor eten of schoolspullen. Ze zijn gespannen en kunnen zich moeilijker concentreren op school.

 

Verschillende organisaties zetten zich voor hen in, waaronder het Fonds Bijzondere Noden en het Jeugd, Sport- en Cultuurfonds. Dankzij deze voorzieningen kunnen kinderen en jongeren sporten en beter meekomen op school.

 

Maar, lang niet iedereen weet dat deze voorzieningen bestaan. Laat staan hoe je daar aanspraak op maakt en wanneer je daar recht op hebt. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen ‘doekjes voor het bloeden’ te bieden, maar ook te kijken waar een kind écht mee geholpen is.

 

Ondersteuning van kinderen in armoede

Over/Nieuwers Anne en Claire zijn in gesprek gegaan met Sanna en Dana van de Ombudsman Metropool over wat er bijdraagt aan gelijke kansen voor deze groep kinderen en jongeren.

 

In hun werk komen Sanna en Dana schrijnende situaties tegen. Zoals een gezin dat tijdens een koude winter al maanden geen gas en elektriciteit heeft, omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen. Deze gezinnen kunnen terecht bij de Ombudsman die hen helpt aanspraak te maken op hun rechten. Belangrijk is bijvoorbeeld een integrale werkwijze: gratis zwemles heeft alleen zin heeft als het kind in staat is om naar het zwembad te gaan. In gezinnen met armoedeproblematiek kan de ondersteuning op dat soort pijnpunten stuklopen.

 

Voor alle tips en trics op het gebied van effectieve armoedeondersteuning, luister de podcast!

De Maatschappelijke Podcast

Over/Nieuw werkt aan maatschappelijke vernieuwing in de (semi-)publieke sector. Wij komen in ons werk interessante mensen tegen die iets bijzonders voor elkaar krijgen, of absolute experts zijn in hun vakgebied. Zij verdienen een podium. In de Maatschappelijke Podcast staat iedere keer een ander maatschappelijk vraagstuk centraal.

Het laatste nieuws in je inbox?