Als kind de rol van ouder aannemen

 

Je bent 14 jaar oud en je moeder krijgt een ernstige nieraandoening. Wat gebeurt er dan met jou? In Nederland heeft 1 op de 4 kinderen en jongeren te maken met een ziek gezinslid. Dat maakt hen jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

 

Deze kinderen en jongeren voelen dat meestal niet zo. Zij helpen omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor het reilen en zeilen van het gezin. Zij nemen daarbij taken en verantwoordelijkheden op zich die niet altijd passen bij gewoon kind zijn. Beetje bij beetje ontstaat zo parentificatie: als kind de rol van ouder aannemen binnen het gezin.

Het gezin weer in balans

Over/Nieuwers Anke en Margot gingen voor de Maatschappelijke Podcast in gesprek met Deirdre Beneken genaamd Kolmer, lector mantelzorg aan de Haagse Hogeschool, over de jonge mantelzorger. Wat kunnen gemeenten, zorgprofessionals en scholen doen om hen te helpen de balans te bewaken? Want “het systeem rondom een patiënt komt vaak pas in beeld als er al problemen zijn. En dan ben je te laat” zegt Deirdre.

 

Hoe voorkom je dat kinderen en jongeren zich teveel de ouder in het gezin gaan voelen? Luister de podcast!

 

De Maatschappelijke Podcast

Over/Nieuw werkt aan maatschappelijke vernieuwing in de (semi-)publieke sector. Wij komen in ons werk interessante mensen tegen die iets bijzonders voor elkaar krijgen, of absolute experts zijn in hun vakgebied. Zij verdienen een podium. In de Maatschappelijke Podcast staat iedere keer een ander maatschappelijk vraagstuk centraal.

Het laatste nieuws in je inbox?